
Szparag Argenteuil 2g
(4,03 zł szt.)
(4,03 zł szt.)
Szparagarnię zakłada się z silnych i zdrowych karp uzyskanych po 1.roku od wysiewu nasion na rozsadniku. Chcąc przyspieszyć uprawę można użyć 2-3 miesięcznej rozsady uzyskanej w szklarni lub tunelu foliowym. Nasiona wysiewa się w połowie kwietnia w rozstawie 40-45×4-5 cm. Karpy wysadza się na miejsce stałe ok. 15 kwietnia następnego roku w rozstawie 150-180×40-50 cm. Sadzi się je na małych kopczykach usypanych na dnie bruzd.Karpy przysypujemy warstwą ziemi (5-10 cm) i dobrze dociskamy. Zagłębienia bruzdowe wyrównują się do jesieni podczas pielęgnowania międzyrzędzi. Wycinamy wypustki, które wyszły na powierzchnię lub dorastające do powierzchni, co poznajemy po pęknięciu ziemi. Po odsłonięciu ziemi wycinamy wypustkę 3-4 cm nad karpą, zasypując następnie otwór ziemią. Dobrze uprawiana szparagarnia plonuje prze 12-15 lat.