Okazała, bardzo dekoracyjna, podobna do ostu, roślina wieloletnia mająca zastosowanie jako warzywo, roślina ozdobna i zioło. Początkowo tworzy rozetę liści o dł. do 120 cm z których w drugim roku uprawy wyrasta pęd kwiatostanowy wysokości 120-150 cm. Na szczycie pędu głównego i pędów bocznych tworzą się kwiatostany - koszyczki o średnicy 10-12 cm z mięsistym dnem kwiatowym i grubymi listkami okrywowymi. Spożywa się je po ugotowaniu podobnie jak szparagi. Świeże i wysuszone liście karczocha mają właściwości żółciopędne, moczopędne i przeciwmiażdżycowe. Wysiew w marcu do doniczek o średnicy 8-10 cm. W połowie maja rozsadę sadzi się na miejsce stałe w rozstawie 1 x 1 m.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć