Roślina jednoroczna do amatorskiejuprawy w gruncie, w pojemnikach lub pod osłonami. Jej wiotkie, często pokładające się pędy zdobią subtelnie pachnące kwiaty i dekoracyjne, jadalne owoce. Ważące 100-300 g jagody mają jajowaty lub sercowaty kształt i barwę kremowożółtą z fioletowymi lub czerwonobrązowymi smugami. Są bogate w jod i witaminę C. Miąższ dojrzałego owocu jest miękki, soczysty i aromatyczny, przypominający w smaku melona lub mango. Owoce po obraniu ze skórki świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju posiłków, od deserów po dania główne. Można je mrozić, suszyć, kandyzować oraz sporządzać na ich bazie galaretki. Dojrzałe owoce przechowują się w temperaturze pokojowej 3-4 miesiące.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć