Roślina jednoroczna o wyprostowavych pędach wys. 1 m. Z kątów okazałych liści wyrastają latem żółte kwiaty z czerwonymi plamkami na płatkach, a następnie stożkowate, zielone owoce. Znajduje zastosowanie jako roślina ozdobna, warzywo i zioło. Niedojrzałe owoce przyrządza się do spożycia podobnie jak fasolkę szparagową: gotuje, smaży lub marynuje. Są też pomocne w leczeniu chorób żołądka. Nasiona zawierają sporo tłuszczu i mogą być spożywane po uprażeniu lub używane jako substytut kawy. Nasiona wysiewać w kwietniu do doniczek lub na palety pod osłonami. do gruntu sadzić w drugiej połowie maja w rozstawie 30x30 cm. Uprawiać w żyznej, przepuszczalnej glebie w stanowisku słonecznym.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć