Roślina wieloletnia. Częścią jadalną stanowią białe pędy, wycinane zwykle codziennie wiosną na rozsadniku w rzędy co 30 cm i co 8-10 cm w rzędzie. Dla przyspieszonego kiełkowania, nasiona należy moczyć przez 3-4 dni w wodzie o temperaturze pokojowej. Wiosną następnego młode karpy wysadzać w rozstawie bruzd o głebokości 20-25 cm. Przez drugi rok rośiny intensywnie nawozić aby silnie się rozrosły. Wiosną w trzecim roku uprawy nad karpami uformować kopczykilub wały o wys. 30 - 35 cm. Wybijające pędy wycinać przed lub krótko po ukazaniu się ich wierzchołka. W połowie czerwca każdego roku uprawy, kopczyki lub wały rozkopać, a wybijające pozostawić aby się rozrosły. Najlepiej udaje się na glebach lżejszych zasobnych w wapń.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć