Mieszanka kilku odmian oberżyny, zróżnicowanych pod względem kształtu i koloru owoców. Miąższ owoców ma specyficzny, wyszukany smak, zawiera dużo soli mineralnych oraz potasu, fosforu, wapnia, żelaza i mikroelementów. Owoce zbiera się niedojrzałe (są smaczniejsze) i spożywa panierowane, faszerowane - zapiekane w piekarniku lub na grillu, z dodatkiem pomidorów, cebuli, przyprawione ziołami i czosnkiem. Rośliny najlepiej uprawiać pod folią, gdyż w odkrytym gruncie tworzą owoce tylko w latach ciepłych, w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych. Nasiona wysiewać na palety lub do doniczek w pierwszej połowie marca. Wysadzać do gruntu w końcu maja w rozstawie 50-60x 50 cm. Oberżyna wymaga gleby żyznej i zasobnej w wodę.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć