Oryginalna odmiana oberżyny o maczugowatych, białych owocach z fioletowymi smugami. Biały, delikatny w smaku miąższ owoców jest bogatym źródłem błonnika oraz potasu, wapnia i magnezu. Owoce zbiera się niedojrzałe (są smaczniejsze) i spożywa panierowane, faszerowane-zapiekane w piekarniku lub na grillu z dodtakiem pomidorów, cebuli, przyprawione ziołami i czosnkiem. Doskonale sprawdzają się także jako główny składnik lub dodtaek do zup. Rośliny najepiej uprawiać pod folią, gdyż w odkrytym gruncie tworzą owoce tylko w latach ciepłych, w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych. Nasiona wysiewać na palety lub do doniczek w pierwszej połowie marca. W fazie jednej pary liści, siewki pikować do doniczek lub na palety o średnicy otworów 6-8 cm. Wysadzać na miejsce stałe w końcu maja w rozstawie 50-60x50 cm. Oberżyna wymaga gleby żyznej i zasobnej w wodę.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć