Ssałata jest warzywem niskokalorycznym o wysokiej zawartości cennych soli mineralnych - wapnia, potasu, żelaza, kwasów organicznych, błonnika (regulującym trawienie), witamin: A, B1, B2, B6 i PP oraz C i E (silne przeciwutleniacze, przeciwdziałają procesom starzenia). Powinna być uprawiana w warunkach krótkiego dnia (wiosna, jesień), gdyż zarówno długi dzień i wysoka temperatura maja wpływ na tworzenie się pędów nasiennych i słabe zawiązywanie główek. Najlepsze plony uzyskuje się z rozsady, siewki wymagaja pikowania. Sadzenie w rozstawie 40x30cm. Wymaga gleby żyznej, zasobnej w składniki pokarmowe i wodę. W miejscach zacienionych nie tworzy główek.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć