Sałata rzymska charakteryzuje się wzniesionym pokrojem (podobna do kapusty pekińskiej). Liście zewnętrzne są skórzaste. Tworzy duża wzniesioną główkę, o podłużnych liściach. Uprawiana jest ze względu na wysokie walory smakowe i odżywcze. Jest bogata w sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor) i witaminy (C, PP, witaminy z grupy B).Może być zbierana od fazy młodych liści (cięte listki - tzw. „Baby leaf” ) jako dodatek do kanapek oraz do różnego rodzaju surówek, sałatek, nadaje się do gotowania. Ze względu na ciekawy wygląd liści często używana jest do dekoracji. Jest słodsza i wartościowsza pod względem biologicznym niż sałata głowiasta.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć