Sałata masłowa Królowa Majowych 0.5g - BIO
(8,60 zł szt.)
(8,60 zł szt.)
Ssałata jest warzywem niskokalorycznym o wysokiej zawartości cennych soli mineralnych - wapnia, potasu, żelaza, kwasów organicznych, błonnika (regulującym trawienie), witamin: A, B1, B2, B6 i PP oraz C i E (silne przeciwutleniacze, przeciwdziałają procesom starzenia). Powinna być uprawiana w warunkach krótkiego dnia (wiosna, jesień), gdyż zarówno długi dzień i wysoka temperatura maja wpływ na tworzenie się pędów nasiennych i słabe zawiązywanie główek. Najlepsze plony uzyskuje się z rozsady, siewki wymagaja pikowania. Sadzenie w rozstawie 40x30cm. Wymaga gleby żyznej, zasobnej w składniki pokarmowe i wodę. W miejscach zacienionych nie tworzy główek.
Nasiona ekologiczn wyprodukowane w oparciu o naturalne metody uprawy bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych. Hodowla odmian i cała produkcja nasienna prowadzona jest z wykorzystaniem tradycyjnych metod rozmnazania zgodnie z rozporządzeniem Rady Unii Europejskiej (WE) nr 384/2007 i potwierdzona certyfikatem.