Termin siewu : IV/V – VIII/IX Rozstaw : 20 x 3-4 cm Termin zbioru : V/VI – IX/X
Odmiana wczesna, o okresie wegetacji 29-33 dni od wysiewu nasion. Tworzy zgrubienia okrągłe, czerwono – białe. Odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe i gąbczenie struktury miąższu. Polecana jest do pędzenia pod osłonami oraz do uprawy w otwartym gruncie wiosną i jesienią. Rzodkiewka jest cennym warzywem ze względu na krótki okres wegetacji jest pierwszą nowalijką, zawiera również znaczące ilości witaminy C oraz witaminy z kompleksu B, żelazo i olejki gorczyczne, składniki tak potrzebne naszemu organizmowi na wiosnę. Rzodkiewka ma duże zastosowanie w gospodarstwie domowym, może być spożywana na świeżo jak i po ugotowaniu. Gotowana jest polecana dla osób z problemami żołądkowymi.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć