Rzodkiewka Sprinter 10g bardzo wczesna
(3,60 zł szt.)
(3,60 zł szt.)
Odmiana bardzo wczesna polecana do uprawy pod osłonami oraz w gruncie wiosną i jesienią. Zgrubienia korzeniowe cylindryzne, szkarłatno-czerwone z białym końcem. Miąższ biały, średnio ostry w smaku, odporny na parcenie, bardzo smaczny.
Część użytkową stanowi zgrubienie rzodkiewki. Kształt zgrubienia rzodkiewki może być kulisty, owalny lub wydłużony. Skóra może być biała, żółta, różowa, czerwona, fioletowa lub dwubarwna, miąższ soczysty i delikatny. Rzodkiewka zawiera duże ilości wody, niewiele białka i węglowodanów (głównie cukier), dużo witaminy C i witamin B1, B2, wapń, fosfor i żelazo. Specyficzny smak nadaje rzodkiewce olejek gorczyczny, zawierający siarkę, który działa pobudzająco na trawienie i apetyt.
Wymagania: roślina ma bardzo krótki okres wegetacji. Jest niewrażliwa na zimno. Powinno się ją uprawiać na słonecznym miejscu, na glebie próchnicznej, żyznej lub dobrze nawiezionej, odpowiednio wilgotnej i przewiewnej oraz równomiernie zaopatrywać w wodę. Rzodkiewkę można uprawiać w polu, w szklarniach, inspektach i pod namiotami z folii. Jako roślina o krótkim okresie wegetacji uprawiana jest jako przedplon (przed ogórkami, pomidorami), albo jako poplon ( po wczesnych warzywach). Rzodkiewkę zbiera się w miarę jak zgrubienie dorasta do odpowiedniej wielkości.
Norma wysiewu: 15-20 kg/1ha
Termin wysiewu: II-III tunel; III-V lub VIII-IX do gruntu
Rozstawa: 3x10 cm
Termin zbioru: IV-VI lub IX-X