Mikrolistki (microgreens) - to bardzo młode rośliny w początkowej fazie wzrostu (liścienie i pierwsze liście właściwe), spożywane na surowo po ścięciu wraz z łodygami. Nasiona pozostają w podłożu. To główna różnica w porównaniu z kiełkami, gdzie jadalne są kiełkujące nasiona, korzonki i pędy. Mikrolistki mogą zawierać aż 5 razy więcej witamin i mikroelementów niż dorosła roślina. Im świeższe listki, tym więcej zawierają cennych substancji odżywczych. Mają wyrazisty smak, są chrupiącym i świeżym dodatkiem do sałatek, smoothie, kanapek. Idealne do uprawy w domu przez cały rok, smaczne, zdrowe i łatwe w uprawie.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć