
Pomidor gruntowy Alka 1g karłowy wczesny
(4,75 zł szt.)
(4,75 zł szt.)
Owocem pomidora jest soczysta dwu- lub wielokomorowa jagoda o kształcie kulistym, mniej lub bardziej spłaszczona, wydłużona. Barwa jest u większości uprawianych odmian czerwona ale może być także malinowa, różowa, żółta albo biała w zależności od rodzaju i ilości barwników znajdujących się w skórce i miąższu owoców (czerwonego likopenu, żółtego karotenu). Komory owoców są wypełnione galaretowatą substancją, w której znajdują się nasiona. Owoce pomidorów stanowią bogate źródło witaminy C, A i witamin z grupy B oraz kwasów organicznych (kwasu cytrynowego i jabłkowego). Cukry występują w pomidorach w postaci glukozy i fruktozy.
Wymagania: pomidor jest rośliną klimatu ciepłego, jest bardzo wrażliwy na nagłe i silne zmiany temperatury. Pomidory nie mają dużych wymagań glebowych, mogą być uprawiane na każdej glebie odpowiednio zasobnej w składniki pokarmowe, niezbyt ciężkiej, nie podmokłej i łatwo nagrzewającej się. Pomidory to rośliny o długim okresie wegetacji i wysokich wymaganiach w stosunku do temperatury i światła dlatego uprawia się je wyłącznie z rozsady. Owoce powinny być zbierane często, z roślin uprawianych w gruncie owoce zbiera się co 3-5 dni. Zbiór w uprawie polowej należy zakończyć przed pierwszymi przymrozkami.
Odmiana wiotkołodygowa, wczesna, bardzo plenna, typu przemysłowego. Owoce średniej wielkości, gładkie, bardzo kształtne, bez piętki. Nadaje się do uprawy z siewu w polu.