Odmiana amatorska, popularna i uznana we Włoszech i innych krajach śródziemnomorskich, przeznaczona do uprawy w gruncie lub tunelach nieogrzewanych. Owoce wydłużone, o ciekawym kształcie określanym jako długa gruszka (long pear), bardzo smaczne, twarde, zbite, o średniej masie 100-130 g. Występująca w czasie wegetacji zielona piętka zanika w trakcie dojrzewania owoców. Rośliny odznaczają się silnym wigorem. Ze względu na twardość i kształt owoców odmiana polecana na przetwory (całe owoce w zalewie), na przeciery, soki, mrożonki oraz do bezpośredniego spożycia. Wysiew nasion do inspektu od połowy marca do początku kwietnia. Rośliny należy wysadzać w połowie maja, po przymrozkach. Owoce zbieramy od sierpnia do końca września.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć