Nowoczesny, dolistny i doglebowy nawóz wapniowy wzbogacony o azot i mikroelementy. Dzięki zastosowaniu formuły dolistnej wapń jest bardzo szybko pobierany przez roślinę i przemieszczany do wszystkich części roślin. Nawóz ten zapobiega chorobom fizjologicznym, powstałym wskutek niedoboru wapnia, takim jak:sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidorów i papryk,gorzka plamistość podskórna jabłek, „tipburn” warzyw kapustnych, pękanie skórki owoców pestkowych i pomidorów. Nawóz dodatkowo korzystnie wpływa na ilość uzyskiwanego plonu oraz jego jakość (konsumpcyjną i przechowalniczą). Zaleca się profilaktyczne stosowanie nawozu, czyli przed wystąpieniem wizualnych objawów niedoboru wapnia na roślinach.
Przeczytaj więcej osuchej zgniliźnie pomidorów, która na pierwszy rzut oka może przypominać zarazę. Jednak to jest choroba fizjologiczna, której łatwo się ustrzec.
Produktnie posiadaKARENCJI, ponieważ jest to nawóz dolistny. Należy jedynie umyć owoce i warzywa przed spożyciem.
Sposób stosowania
NAWOŻENIE DOGLEBOWERozpuścić 10-20 ml nawozu w 10 l wody. Podlać 10 m2upraw. Stosować co 1-2 tygodnie, w okresie wegetacji.
NAWOŻENIE DOLISTNENawóz rozpuścić w wodzie. Odmierzoną ilość preparatu (patrz tabela) wlać do opryskiwacza z wodą i dokładnie wymieszać. Roztwór zużyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Uwaga!Nie wykonywać oprysków w czasie dużego nasłonecznienia, wysokiej temperatury oraz wiatru powodującego znoszenie kropel. Zabieg najlepiej wykonywać wieczorem lub w pochmurne, bezdeszczowe dni. Stosować wyłącznie w uzasadnionej potrzebie. Nie przekraczać dawki.
Uprawa
Terminy stosowania
Zalecana liczba zabiegów*
Dawka nawozu
Pomidory i papryki
po wysadzeniu rozsady, w trakcie pojawiania się kwiatostanów, aż do czasu zawiązywania kolejnych owoców
5-6 zabiegów
co 7-14 dni
4-6 ml w 1 l wody na 10 m2
Drzewa ziarnkowe:jabłoń, grusza
od końca kwitnienia do początku dojrzewania owoców
3-7 zabiegów
co 7-14 dni
Drzewa pestkowe:wiśnia, czereśnia, śliwa, morela, brzoskwinia
od rozpoczęcia rozwoju zawiązków do początku dojrzewania owoców
3-5 zabiegów co 5-7 dni
Zapobieganie pękaniu owoców:każdorazowo bezpośrednio przed spodziewanym deszczem.
1-3 ml w 1 l wody na 10 m2
Krzewy owocowe, truskawki, winorośle
od początku rozwoju owoców do czasu dojrzewania owoców
3-6 zabiegów co 5-14 dni
4-6 ml w 1 l wody na 10 m2
Pozostałe warzywa
od wysadzenia rozsady/ wschodów do pierwszych zbiorów
2-5 zabiegów
co 7-14 dni
*ilość zabiegów modyfikować w zależności od potrzeb pokarmowych
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć