Kupuj według kategorii

Strona główna

left banner

Żelazo w płynie 1l-14549
  • Żelazo w płynie 1l-14549

Żelazo w płynie 1l

39,00 zł

(39,00 zł szt.)

Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie

Kod kreskowwy: 5908270201378
Płynny nawóz dolistny, zawierający jeden mikroskładnik pokarmowy - żelazo. Żelazo występuje w postaci schelatowanej, co zapewnia szybkie i łatwe przyswajanie tego mikroelementu przez rośliny. Żelazo bierze udział w wielu procesach zachodzących w roślinie (fotosyntezie, oddychanie, redukcja azotów) dlatego jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego rozwoju i planowania. Szczególnie wrażliwe na niedobór żelaza są: drzewa i krzewy owocowe, warzywa (szczególnie pod osłona) oraz kukurydza.

Objawy niedoboru: Najbardziej charakterystyczny objaw niedoboru żelaza to chloroza objawiająca się tym, że młode liście początkowo stają się jasnozielone, następnie żółkną i bieleją. Nerwy liściowe i tkanka do nich przylegająca pozostają zielone. Chloroza rozpoczyna się od najmłodszych liści i stopniowo obejmuje  liście starsze.
 

 

Sposób stosowania:

W przypadku niedoboru żelaza stosować roztwór 0,5-1%. Rośliny należy opryskiwać co 10 dni, do ustąpienia chlorozy.
Uprawy rolnicze - roztwór 1% (zużywając około 300l cieczy użytkowej na 1 ha) - zapobiegawczo stosować 2 opryski w fazie najintensywniejszego wzrostu roślin.
Uprawy ogrodnicze - roztwór 0,1-0,5% zgodnie z wymaganiami gatunkowymi roślin, zaleceniami nawozowymi dostosowanymi do wieku roślin oraz rodzaju stosowanego podłoża. Zapobiegawczo co 7-10 dni, interwencyjnie 3-krotnie co drugi dzień.
Sady - roztwór 0,5% 3-4-krotnie po kwitnieniu drzew, zużywając ok. 500l cieczy użytkowej na ha.

Nawozy mikroelementowe powinny być stosowane przede wszystkim profilaktycznie. Taki sposób postępowania zabezpiecza rośliny przed wystąpieniem chorób fizjologicznych i wpływa na zwiększenie wielkości i jakości plonu. Nawozy zastosowane interwencyjnie zapewniają szybszą poprawę kondycji roślin uprawnych.

Skład nawozu: w % (m/m): 3,0% żelaza (Fe) rozpuszczalnego w wodzie. Żelazo (Fe) schelatowane przez EDTA. Akceptowalna stabilność frakcji schelatowanej w zakresie pH 4-12.
ING1
2010-01-01
Nowy produkt

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Przeglądaj produkty w super cenach
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć