Płynny nawóz dolistny, zawierający jeden mikroskładnik pokarmowy - żelazo. Żelazo występuje w postaci schelatowanej, co zapewnia szybkie i łatwe przyswajanie tego mikroelementu przez rośliny. Żelazo bierze udział w wielu procesach zachodzących w roślinie (fotosyntezie, oddychanie, redukcja azotów) dlatego jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego rozwoju i planowania. Szczególnie wrażliwe na niedobór żelaza są: drzewa i krzewy owocowe, warzywa (szczególnie pod osłona) oraz kukurydza.
Objawy niedoboru: Najbardziej charakterystyczny objaw niedoboru żelaza to chloroza objawiająca się tym, że młode liście początkowo stają się jasnozielone, następnie żółkną i bieleją. Nerwy liściowe i tkanka do nich przylegająca pozostają zielone. Chloroza rozpoczyna się od najmłodszych liści i stopniowo obejmuje liście starsze.
Sposób stosowania:
W przypadku niedoboru żelaza stosować roztwór 0,5-1%. Rośliny należy opryskiwać co 10 dni, do ustąpienia chlorozy. Uprawy rolnicze - roztwór 1% (zużywając około 300l cieczy użytkowej na 1 ha) - zapobiegawczo stosować 2 opryski w fazie najintensywniejszego wzrostu roślin. Uprawy ogrodnicze - roztwór 0,1-0,5% zgodnie z wymaganiami gatunkowymi roślin, zaleceniami nawozowymi dostosowanymi do wieku roślin oraz rodzaju stosowanego podłoża. Zapobiegawczo co 7-10 dni, interwencyjnie 3-krotnie co drugi dzień. Sady - roztwór 0,5% 3-4-krotnie po kwitnieniu drzew, zużywając ok. 500l cieczy użytkowej na ha.
Nawozy mikroelementowe powinny być stosowane przede wszystkim profilaktycznie. Taki sposób postępowania zabezpiecza rośliny przed wystąpieniem chorób fizjologicznych i wpływa na zwiększenie wielkości i jakości plonu. Nawozy zastosowane interwencyjnie zapewniają szybszą poprawę kondycji roślin uprawnych.
Skład nawozu: w % (m/m): 3,0% żelaza (Fe) rozpuszczalnego w wodzie. Żelazo (Fe) schelatowane przez EDTA. Akceptowalna stabilność frakcji schelatowanej w zakresie pH 4-12.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć