Termin siewu : III – IV/V Rozstaw : 30 x 45 cm Termin zbioru : V – X
Odmiana pietruszki korzeniowej, średnio późna o okresie wegetacji od siewu 150-160 dni. Tworzy korzenie wydłużone, trójkątne o jasnej skórce, o długości min 15 – 18 cm. Polecana do bezpośredniego spożycia, do przetwarzania, mrożenia, suszenia, oraz długiego przechowywania. Odmiana jest odporna na mączniaka rzekomego, wysoce odporna na ordzawienie korzenia i choroby przechowalnicze.
Korzenie pietruszki zawierają białko, błonnik, witaminę C i E. Warzywo to jest bogate w sole mineralne potasu, fosforu, żelaza oraz magnezu. Pietruszka korzeniowa jest warzywem przyprawowym. Jej korzenie są wykorzystywane również do mrożonek i produkcji suszu. Stosowana jest w chorobach nerek jako lek moczopędny.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć