Termin siewu : III – IV/V Rozstaw : 30 x 45 cm Termin zbioru : V – X
Odmiana pietruszki korzeniowej, średnio wczesna o okresie wegetacji 140-150 dni od wysiewu. Polecana do zbioru latem wraz z nacią oraz do zbioru jesiennego. Tworzy korzenie gładkie, stożkowate, o średniej długości 12- 15 cm. Polecana do bezpośredniego spożycia i przechowywania.
Korzenie pietruszki zawierają białko, błonnik, witaminę C i E. Warzywo to jest bogate w sole mineralne potasu, fosforu, żelaza oraz magnezu. Pietruszka korzeniowa jest warzywem przyprawowym. Jej korzenie są wykorzystywane również do mrożonek i produkcji suszu. Stosowana jest w chorobach nerek jako lek moczopędny.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć