Roślina o kędzierzawych, aromatycznych liściach. Nie tworzy korzenia polowego. Odznacza się wyższą niż nać pietruszki korzeniowej zawartości witamin i soli mineralnych, wapnia i żelaza, a dużą zawartością olejków aromatycznych nadaje charakterystyczny aromat. Liście szybko po ścięciu szybko odrastają. Polecana do bezpośredniego spożycia, jako przyprawa do potraw, a także do produkcji suszu. Ze względu na dekoracyjne liście nadaje się do dekoracji półmisków, sałatek, jako dodatek do zup. Pobudza wydzielanie śliny i soków trawiennych oraz działa moczopędnie. Nadaje się do wysiewu we wszystkich terminach - również jesienią. We wrześniu – październiku ścina się nać, a korzenie można użyć do pędzenia na wczesny zbiór wiosenny. Można ją pozostawić w gruncie na zimę.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć