Roślina jednoroczna.Cała roślina wydziela korzenne-cynamonowy zapach.Surowcem przyprawowym jest ziele bazyli,używane w stanie świeżym lub suszonym.Stanowi doskonałą przyprawę do sałatek,pizzy,zu,sosów,drobiu,ryb i pomidorów.Poprawia trawienie,zapobiega wzdęciom,pobudza wydzielanie soków trawiennych,działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Wymagania:bazylia jest rośliną ciepłolubną wrażliwą na przymrozki,wymaga gleb lekkich,przepuszczalnych oraz stanowiska słonecznego,osłoniętego od wiatru.Bazylię uprawia się z rozsady lub z siewu wprost do gruntu.Zbiera się ziele w pełni kwitnienia.Nadaje się do uprawy na domowym parapecie.
Liczba nasion: 640-650 szt. w gramie Norma wysiewu: 6 kg/1ha Termin wysiewu: 3 dekakada III-1 dekada IV;2 dekada V Termin sadzenia: 2 dekada V Rozstawa: 20x30 cm Wegetacja: 90-120 dni Termin zbioru: 3 dekada VII-1 dekada VIII
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć