Roślina jednoroczna. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji i północnej Afryki.Surowcem jest ziele majeranku.Majeranek charakteryzuje się korzennym zapachem i smakiem,dzięki czemu znajduje zastosowanie w przemyśle mięsnym,rybnym,jest przyprawą do potraw z roślin strączkowych,zup i pasztetów.Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,lekko powoduje zwiększenie wydzielania soków trawiennych.Ze względu na swoje właściwości lecznicze jest surowcem w przemyśle farmaceutycznym między innymi jako składnik maści majerankowej stosowanej w stanach zapalnych błony śluzowej nosa. Wymagania: majeranek jest rośliną,która do właściwego rozwoju potrzebuje gleby żyznej,próchnicznej zasobnej w wapń,stanowiska ciepłego i nasłonecznionego.Majeranek uprawia się z siewu wprost do gruntu,lub z wcześniej przygotowanej rozsady.Zbiór należy przeprowadzić tuż przed kwitnieniem roślin.
Liczba nasion: 4500-4600 szt. w gramie Norma wysiewu: 4-6 kg/1ha Termin wysadzania: 2 dekada III-3 dekada IV Termin sadzenia: 2 dekada V
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć