Roślina wieloletnia.Częścią przyprawową są liście lebiodki zarówno świeże jak i suszone o silnym aromacie.Jest przyprawą charaktrystyczną dla kuchni śródziemnomorskiej,używana do pizzy, zapiekanek,mięs duszonych,potraw z pomidorów,oberżyny,cukini.Znalazła także zastosowanie w perfumerii i chemii gospodarczej.Ponadto posiada właściwości przeciwbakteryjne,przeciwskurczowe,wykrztuśne,ułatwia trawienie.
Wymagania:potrzebuje stanowiska słonecznego,osłoniętego od wiatru,dobrze rośnie na glebach żyznych,próchnicznych z dużą zawartością wapnia.Oregano można uprawiać z siewu bezposrednio do gruntu, z rozsady oraz przez podział roślin starszych.
Liczba nasion: 10500-10700 szt. w gramie Norma wysiewu: 0,5-0,6 kg/1ha Termin wysadzania: 1 dekada III-2 dekada V Termin sadzenia: 2 dekada V Rozstawa: 30x40 cm Wegetacja: 3-4 lata Termin zbioru: 3 dekada VI-2 dekada VII
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć