Roślina wieloletnia, miododajna. Wymaga gleby lekkiej, zasobnej w wapń. Stanowisko słoneczne, ciepłe. Surowcem jest ziele. Zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, witaminę B1, sole mineralne i substancje antybiotyczne. Zastosowanie w lecznictwie jako środek: przeciwbakteryjny, przeciwzapalny, uspakajający, regulujący trawienie i wiatropędny. W kuchni jest stosowany jako przyprawa do mięs, wędlin, pasztetów, farszów, drobiu, ryb, sosów i zup. Młode liście dodajemy do sałatek i kwaszonych ogórków. Dobrze komponuje z czosnkiem, cebulą, pietruszką i liściem laurowym. Uprawiać możemy go w domu w doniczkach, na rabatach i w ogrodach skalnych.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć