Roślina jednoroczna o rozkrzewiającym się pokroju. Liście ciemnozielone, pachnące pieprzem. Kwiaty drobne, białe lub różowe. Napar z lebiodki pije się przy kaszlu, dolegliwościach żołądka, woreczka żółciowego, bólach głowy na tle nerwowym i ogólnym wyczerpaniu. Służy do okładów przy reumatyzmie. Liście lebiodki można łączyć z chili i czosnkiem. Dodaje się ją do pizzy, pomidorów, jajek, sera i pieczeni. Przed wysadzeniem do gruntu rozsadę należy zahartować. Zbiór ziela należy rozpocząć na początku kwitnienia, następne terminy nie czekać już na kwitnienie. Wymaga przepuszczalnej, zasadowej i żyznej gleby.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć