Roślina wieloletnia, tworząca przy ziemi rozetę, zielonych, pierzastodzielnych liści dł. 10-12 cm, pośród których pojawiają się latem pędy kwiatowe z żółtymi kwiatami. Uprawiana ze względu na liście, wykorzystywanych do sałatek, past, na kanapki, a po ugotowaniu jako dodatek do mięs i ryb. W kuchni włoskiej jej nasiona używa się jako przyprawy. Rukola jest bogatym źródłem witaminy C i olejków eterycznych. Jej liście zawierają sole mineralne, żelazo oraz jod. Nasiona można wysiewać bezpośrednio do gruntu od kwietnia do czerwca w rzędy co 25-30 cm. Zbiór liści prowadzi się już po 4-6 tygodniach od siewu. Rukola jest gatunkiem mało wymagającym co do stanowiska.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć