Roślina jednoroczna, wysokości ok.30-40 cm, o bardzo aromatycznym cynamonowym zapachu liści. Świeże liście mają szerokie zastosowanie w kuchni jako dodatek do zapiekanek, serów, ryb i sosów. Napar z bazylia korzystnie wpływa na układ trawienny. Nasiona wysiewać na początku kwietnia na palety pod osłonami lub w maju wprost na miejsce stałe. W temp.20-25oC wschody trwają 7-14 dni. Rozsadę wysadzać d0 gruntu w drugiej połowie maja (gdy minie obawa przymrozków) w rzędy co 30 cm. Można je także uprawiać w doniczkach, skrzynkach balkonowych lub w innych pojemnikach. Lubi stanowisko słoneczne.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć