Wieloletnie warzywo z rodziny kapustowatych charakteryzujące się pikantnym smakiem. Rukola jest bogatym źródłem witaminy C, K, A, folianów i olejków eterycznych. Ponadto jej liście zawierają sole mineralne, wapń, żelazo oraz jod. Wykorzystywana jest do sałatek oraz past, na kanapki, a po ugotowaniu jako dodatek do mięs i ryb . W kuchni włoskiej nasiona tej rośliny używane są również jako przyprawa. Nasiona należy wysiewać do pojemników przez cały rok lub do gruntu przez cały sezon wegetacyjny na głębokość 0,5 cm w odstępach kilku centymetrów. Rukola preferuje gleby przepuszczalne, żyzne oraz stanowisko półcieniste, osłonięte od wiatru. Wymaga regularnego podlewania. Pierwszy zbiór liści przeprowadza się po 4-5 tygodniach, gdy osiągną wysokość 8-10 cm.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć