Wieloletnia roślina mająca szerokie zastosowane m.in. w ziołolecznictwie, kosmetyce jak i w sztuce kulinarnej. Kwitnie w maju-czerwcu wydając drobne, fioletowe lub białe kwiaty przyciągające owady zapylające. Surowcem leczniczym są liście, mające m.in. właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne, poprawiające trawienie. Pomagają również w obniżeniu poziomu cukru we krwi oraz zmniejszeniu potliwości. Oprócz liści do konsumpcji nadają się również młode pędy i kwiaty. Roślina dorasta do 50-60 cm. Nadaje się do uprawy w gruncie, ogrodzie ziołowym jak i w doniczce. Nasiona wysiewa się od marca do lipca do skrzynek lub na palety pod osłonami. W temp. 20-25°C wschody trwają do 2 tygodni. Na miejsce stałe należy wysadzać od drugiej połowy maja do sierpnia, w rozstawie 40x40 cm. Lubi glebę żyzną, przeciętną, stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć