Powszechnie znana roślina wieloletnia wykorzystywana głównie w ziołolecznictwie. Można ją zbierać już w I roku uprawy, w latach następnych zbiór jest dwukrotny. Rośliny przed wytworzeniem kwiatów należy ściąć, wysuszyć, a następnie oberwać liście. Melisę jako przyprawę używa się do doprawiania sałatek, twarogu, zup, potraw mięsnych, ryb. Ma przyjemny, cytrynowo-miętowy zapach. Jako zioło stosowane jest szczególnie do sporządzania herbat i naparów uspokajających, wpływających dobroczynnie na układ nerwowy. Ponadto posiada właściwości przeciwbólowe, jest pomocna przy wzdęciach. Nadaje się do uprawy w doniczkach, pojemnikach, ogródkach ziołowych. Nasiona wysiewa się od marca do lipca do skrzynek lub na palety pod osłonami. W temp. 20-25°C wschody trwają do 2 tygodni. Na miejsce stałe należy wysadzać od drugiej połowy maja do sierpnia, w rozstawie 40x40 cm. Lubi stanowisko słoneczne, glebę żyzną, dobrze uprawioną.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć