Niezwykle popularna roślina jednoroczna wykorzystywana głównie w celach kulinarnych i ziołolecznictwie. Aromatyczne liście zbiera się przed kwitnieniem roślin, wykorzystując je w postaci świeżej lub suszonej. Świeże można dodawać do kiszenia ogórków, dań z pomidorów, suszone zaś do twarogu, sałatek, sosów, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb. Są szeroko stosowane w kuchni śródziemnomorskiej. Picie naparu z liści bazylii łagodzi kaszel, ułatwia trawienie, zalecane jest także przy zapaleniu dróg moczowych. Roślina dorasta do 50 cm wysokości, nadaje się do uprawy w donicach, pojemnikach, ogródkach ziołowych. Nasiona należy wysiewać od kwietnia do maja do skrzynek lub w maju wprost na miejsce stałe. W temp. 20-25 °C wschody trwają 7-14 dni. Rozsadę wysadzać w drugiej połowie maja (gdy minie obawa przymrozków) - w rzędy co 30 cm. Lubi stanowisko osłonięte, słoneczne.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć