Roślina wieloletnia, w Polsce uprawiana jako jednoroczna o wysokości 30-50 cm. Posiada kanciaste, silnie rozgałęzione łodygi. Liście małe, jajowate. Zarówno liście jak i łodygi pokryte są szarym kutnerem. Białe kwiaty zebrane w jajowate pozorne kłosy pojawiają się w czerwcu. Majeranek zawiera olejki eteryczne, garbniki i goryczkę. W kuchni wykorzystywany jako przyprawa. Znajduje także zastosowanie w lecznictwie. Rośliny ścina się krótko przed kwitnieniem lub w czasie jego trwania i suszy. Wymaga stanowiska słonecznego, ciepłego oraz gleby lekkiej, bogatej w składniki pokarmowe. Termin siewu: do inspektu-od połowy marca do końca kwietnia. Wymaga pikowania. Na obsianie 1 ara potrzeba ok. 3-5g nasion.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć