Kiełki są dla organizmu źródłem cennych składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych, prowiatminy A, wiatminy B, D, E, K. W kiełkach rzodkiewki znajduja się między innymi: wiatmina A, C, PP, magnez, cynk, żelazo, sole wapnia. Świetnie nadaje się do sporządzania surówek, sałatek, jako dodatek do kanapek. Produkcję kiełków najławtwiej prowadzić na kiełkownicy: wypłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnianie i wymianę.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć