Kiełki soczewicy to bogate źródło białka, witamin: C, B1, B2, PP oraz wapnia, fosforu, żelaza, cynku, potasu, magnezu. Ze wzgledu na zawartość kwasu foliowego są szczególnie polecane kobietom w ciąży. Delikatne w smaku, nadają się zarówno do spożywania na surowo w sałatkach , do kanapek lub na ciepło do potraw z woka i z patelni. Sposób produkcji kiełków: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin letnią, przegotowaną wodą. Następnie zalać nasiona wodą, przepłukiwać, nakryć słoik, gazą, obwiązać i ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełki przepłukiwać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć