Kiełki są zasobne we wszystkie, najbardziej wartościowe substancje, minerały, aminokwasy i witaminy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen). Podczas kiełkowania skumulowane w nasionach składniki odżywcze pod wpływem, temperatury , wilgoci oraz enzymów tworzą formy łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Regularne spożycie kiełków obniża ilość złego cholesterolu (działa antymiażdżycowo), reguluje procesy trawienne. Kiełki zawierają związki, które przeciwdziałają wirusom i nowotworom. Jako codzienny element diety chronią nas, a szczególnie dzieci, przed wieloma poważnymi schorzeniami, wspierają system odpornościowy, uzupełniają niedobory witamin.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć