Odmiana średniowczesna, do uprawy polowej na zbiór letni i jesienny. Okres wegetacji 115-120 dni. Tworzy wyrównane, walcowate, czasem lekko stożkowate korzenie dł. 15-18 cm, z małą tendencją do zazielenienia. Kora i walec osiowy o jednolitej, pomarańczowej barwie. Miąższ smaczny i kruchy, z dużą ilością suchej masy (ok. 14%), cukrów (7-9%) oraz karotenu (9,5-9,8 mg%). Polecana szczególnie na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i do średniodługiego przechowywania. Nantejską należy wysiewać na przełomie kwietnia i maja, zbierać w sierpniu. Plon ok. 70 t/ha.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć