Koper sprawdza się zarówno w uprawie „na zielono” – do bezpośredniego spożycia, mrożenia i suszenia jak i z przeznaczeniem do kwaszenia. Zawiera sole mineralne, witaminy (m.in.: A, B, C), kwasy organiczne, flawonoidy i kumaryny (substancjearomatyczne). Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i oddechowy. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych i śluzu w drogach oddechowych. Ma działanie lekko uspokajające. Młode liście w postaci świeżej, suszonej lub zamrożonej służą jako przyprawa do potraw, starsze rośliny wykorzystuje się jako zaprawa do ogórków. Nasiona możemy wysiewać wprost do gruntu od połowy marca do września, w zależności od terminu użytkowania.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć