Jarmuż Nero di Toscana 1g typ toskański
(3,40 zł szt.)
(3,40 zł szt.)
Jarmuż toskański nazywany inaczej czarną kapustą toskańską zaliczany jest do super warzyw ze względu na zawartość sulforanu -- silnego przeciwutleniacza o działaniu przeciwnowotworowym, którego właściwości będą zachowane w obróbce na zimno i cieplnej do 76stC przez 3-4 minuty. Zawiera karotenoidy i duże ilości witaminy A, B, C, K oraz potas, wapń, żelazo i jednocześnie bardzo mało kalorii. Częścią jadalną są długie, wąskie, pomarszczone liście, koloru ciemnozielonego. Smak łagodniejszy, słodszy od zwykłego jarmużu. Uprawiany z siewu wprost do gruntu oraz jako polon z rozsady. Rośłina odporna na mróz dlatego może być zbierana zimą. Po przemrożeniu liście są delikatniejsze i pozbawione goryczy. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia w surówkach, pesto, zupach i po przyrządzeniu jak szpinak.