Odmianapóżna, plenna, typowo amatorska. Rośliny osiągają do 200-250cm wysokości i wymagają podpór. Strąki długie - do 11cm długości, wypełnione dużymi, nieco pomarszczonymi, smacznymi, słodkimi nasionami. Dorastają stopniowo. Nadają się oprócz bezpośredniego spożycia także na cele przetwórcze.
Gatunek wymaga gleby piaszczysto-gliniastej, żyznej, próchniczej, szybko nagrzewającej się wiosną o pH 6.5-7.0. Uprawiamy go w 2-3 roku po oborniku. Nasiona wysiewamy wprost do gruntu. Groch nie powinien być uprawiany na jednym miejscu częściej jak raz na 4 lata. Jest wrażliwy na zaskorupianie się gleby, a w młodości także na zachwaszczenie.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć