W Polsce około 70% gruntów uprawnych zalicza się do grupy gleb kwaśnych lub bardzo kwaśnych. Obniżanie się odczynu gleby (zakwaszanie gleb) jest procesem naturalnym spowodowanym między innymi wymywaniem wapna w głąb profilu glebowego. Zbyt kwaśny odczyn p
W Polsce około 70% gruntów uprawnych zalicza się do grupy gleb kwaśnych lub bardzo kwaśnych. Obniżanie się odczynu gleby (zakwaszanie gleb) jest procesem naturalnym spowodowanym między innymi wymywaniem wapna w głąb profilu glebowego. Zbyt kwaśny odczyn podłoża ogranicza efektywne pobieranie składników pokarmowych przez większość roślin dlatego zaleca się systematyczne stosowanie wapna nawozowego Florovit.
Florovit wapno nawozowe granulowane przeznaczone jest do odkwaszania wszystkich rodzajów gleb. Nawóz szybko poprawia odczyn gleby, co umożliwia roślinom lepsze pobieranie składników pokarmowych oraz ogranicza pobieranie metali ciężkich takich jak kadm, ołów, chrom itp.
Wapno granulowane Florovit doprowadza do optymalnego dla roślin odczynu podłoża, wnosi do gleby ważny składnik pokarmowy jakim jest wapń oraz korzystnie wpływa na własności fizyczne gleby. Zawarta w glebie próchnica w obecności wapnia poprawia strukturę gleby, co przyczynia się do utrzymania korzystnych dla roślin stosunków powietrzno-wodnych.
odczyn gleby
zakres / wartość pH
bardzo kwaśny
poniżej 4,5
kwaśny
4,6 - 5,5
lekko kwaśny
5,6 - 6,5
obijętny
6,6 - 7,2
zasadowy
powyżej 7,3
Sposób stosowania:
Zabieg wapnowania należy wykonać na co najmniej 3-4 tygodnie przed planowanym wysiewem nasion lub sadzeniem roślin oraz przed zastosowaniem innych doglebowych nawozów ogrodniczych. Nawozy wapniowe zaleca się stosować jesienią lub bardzo wczesną wiosną.
Wapno granulowane należy rozsypać równomiernie na całej nawożonej powierzchni oraz w miarę możliwości zmieszać z wierzchnią warstwą gleby o miąższości 10-20 cm. Dawki nawozu powinny być ustalane w zależności od odczynu i rodzaju gleby.
Trawniki: - gleby bardzo kwaśne (pH gleby poniżej 5) – dawka 4–5 kg/10m2, - gleby lekko kwaśne (pH gleby około 6) – dawka 1–2 kg/10m2.
Inne rośliny: - szczegółowe informacje dostępne w tabeli.
UWAGA Na świeże wapnowanie źle reagują takie warzywa jak: groch, fasola, marchew, pietruszka, seler, pasternak, pomidor, ogórek, dynia. Wapnowanie gleby pod uprawę wyżej wymienionych roślin należy przeprowadzać najpóźniej jesienią w roku poprzedzającym uprawę.
Nie należy stosować wapna pod rośliny kwasolubne takie jak: borówki, rododendrony, rośliny wrzosowate itp.
Nie należy stosować w jednym roku nawożenia obornikiem i wapnem.
Zaleca się okresowe wykonywanie pomiarów pH podłoża (kwasowości gleby) i ustalanie dawki wapna na podstawie uzyskanych wyników.
Skład nawozu:
Zestawienie zawartości składników pokarmowych nawozu dostępne w tabeli.
W Polsce około 70% gruntów uprawnych zalicza się do grupy gleb kwaśnych lub bardzo kwaśnych. Obniżanie się odczynu gleby (zakwaszanie gleb) jest procesem naturalnym spowodowanym między innymi wymywaniem wapna w głąb profilu glebowego. Zbyt kwaśny odczyn p
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć