Najczęstszą przyczyną obumierania drzew iglastych jest niedobór składników pokarmowych. Po pewnym czasie od posadzenia następuje zmiana koloru igieł do jasnozielonego, następnie żółtego, w końcu igły brunatnieją i opadają, a drzewo obumiera. Opisane objaw
Najczęstszą przyczyną obumierania drzew iglastych jest niedobór składników pokarmowych. Po pewnym czasie od posadzenia następuje zmiana koloru igieł do jasnozielonego, następnie żółtego, w końcu igły brunatnieją i opadają, a drzewo obumiera. Opisane objawy nie są spowodowane przez szkodniki. Są to skutki niewłaściwego zaopatrzenia w składniki pokarmowe - najczęściej występuje niedobór magnezu. Ponieważ przyswajalność składników z gleby zmniejsza się bardzo w glebie suchej, opisane objawy niedoboru najczęściej widoczne są w okresach suszy. Niedoborom tym można zapobiegać poprzez dostarczenie drzewom magnezu, zarówno w drodze nawożenia doglebowego, jak również dokarmiania dolistnego.
Sposób stosowania:
Zalecaną dawkę nawozu rozsypać równomiernie pod koroną drzew lub krzewów. Następnie należy rośliny obficie podlać. Nawóz można stosować przez cały rok w miarę potrzeb. Szczególnie wskazane jest stosowanie nawozu w momencie pojawienia się pierwszych objawów brunatnienia igieł. Nawóz można stosować również w formie oprysków dolistnych. Do tego zabiegu zaleca się około 5% roztwór nawozu (500 g nawozu na 10 l wody). Przy silnym niedoborze zabieg ten należy powtórzyć 2 - 3 razy w odstępach 14-dniowych.
Wielkość drzewa lub krzewu
Zalecana dawka
do 1 m
25 g/m2
od 1 m do 2 m
50 g/m2
od 2 m do 5 m
100 g/m2
od 5 m do 10 m
150 g/m2
powyżej 10 m
200 g/m2
Nawóz polecany jest także pod wszystkie rośliny, u których występuje ryzyko niedoboru magnezu. Przedwegetacyjnie: dawkę jednorazową 25 g/m2 powierzchni uprawnej należy wymieszać z co najmniej 10-centymetrową warstwą gleby. Pogłównie: dawkę jednorazową 10 g/m2 powierzchni uprawnej należy stosować posypowo lub dolistnie, opryskując rośliny 5% roztworem przy zużyciu 50-100 ml cieczy użytkowej na 1 m2 powierzchni uprawnej. Jedna łyżka stołowa zawiera średnio 15 g nawozu.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć