Roślina jednoroczna pnąca wymagająca podpór. Częścią jdalną są zielone, cięnkie strąki, osiągające długości 30-60cm, pojawiające się od końca lipca do października. Są one bezwłókniste a w smaku delikatniejsze i słodsze od strąków fasoli szparagowej. Zbiera się je niedojrzałe i spożywa się po ugotowaniu lub usmażeniu w całości, jako warzywne spaghetti lub pokrojone na kawłki, jak fasolę szparagowoą. Można je także konserować lub zamrażać. Ze względu na wysokie wymagania cieplne, fasolnika chińskiego należy uprawiać pod osłonami lub w odkrytym gruncie w miejscu nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru. Nasiona wysiewać w maju w rozstawie 60-80x40cm. Zbioru strąków dokonuje się od lipca aż do pierwszych przymrozków.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć