Fasola szparagowa Purple Teepe 30g fioletowa
(4,21 zł szt.)
(4,21 zł szt.)
Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej do Europy dotarła po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.
Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka, dlatego mogą zastąpić w pożywieniu człowieka białko zwirzęce. Nasiona fasoli zawierają również witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor i żelazo.
Wymagania: fasola jest rośliną ciepłolubną, jest wrażliwa na przymrozki, wykazuje dużą wrażliwość na wiatry, dlatego wymaga osłaniania. Niedobór wody powoduje zniżkę plonu oraz pogorszenie jego jakości. Najbardziej wskazane do uprawy fasoli są gleby przepuszczalne z dużą zawartością próchnicy, nie zaskorupiające się, o pH 6,5 do 7,8. Fasolę uprawia się z siewu wprost w pole.
Amatorska, wczesna odmiana fasoli karłowej. Strąki barwy fioletowej, długie, lekko wygięte, bezwłókniste. Po ugotowaniu zmieniają barwę na zieloną. Bardzo smaczne i delikatne. Polecana do bezpośredniego spożycia, do konserwowania i mrożenia.