Odmiana tworząca szerokie rozety lekko powcinanych liści. Stanowi źródło witamin i soli mineralnych. Zawiera substancję, która powoduje gorzkawy smak i ma wpływ na układ trawienny . Na 2-3 tygodnie przed planowanym zbiorem trzeba rozpocząć bielenie rozet. Lisie zawiązuje się sznurkiem lub zakłada gumkę w połowie wysokości. Należy to zrobić w słoneczny dzień, by nie związywać mokrych liści, aby nie gniła od środka. Bielić można stopniowo po kilka roślin. Do spożycia bierzemy część środkową rozety. Zewnętrzne liście odrzucamy. Wymaga ciepłego i zacisznego stanowiska oraz próchniczej, dobrze uprawionej, wilgotnej gleby.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć