Dynia piżmowa Muscade de Provence to francuska, późna odmiana uzna- wana za jedną z najsmaczniejszych. Owoce silnie spłaszczone i wyraźnie rowkowane, osiągające od 5 do 15 kg. Wydzielają niesamowity piżmowy aromat. Miąższ ma pomarańczowy kolor i jest bezwłóknisty, a przy tym – jędrny i soczysty. Skórka gruba, na początku szaro- lub ciemnozielona, z czasem zmieniająca barwę na brudnopomarańczową.Odmiana dobrze się przechowuje, a z jej owoców przyrządza się zupy, ciasta, desery oraz przetwory.Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu, który wraz z witaminą C chroni przed wolnymi rodnikami. 1g = 2 - 4 nasion.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć