
Dynia makaronowa Pyza 2g - waga 2kg
(3,86 zł szt.)
(3,86 zł szt.)
Roślina płożąca o długich łodygach, które mogą wyrastać do 4 m. Tworzy nieduże owoce 1,5-2 kg, wydłużone 25-30 cm, o pomarańczowej skórce. Z jednej rośliny zbierzemy kilka dyni. Miąższ jest jasny, w formie poprzecznie ułożonych włókien, które po ugotowaniu rozsypują się i przypominają makaron. Polecana jest głównie do bezpośredniego spożycia. Łatwa w uprawie. Zalecana rozstawa 100x150 cm. Przy uprawie z rozsady wysiew nasion w końcu kwietnia w szklarni lub inspekcie po 2 nasiona do doniczki. Po wschodach zostawia się jedną roślinę. Zahartowaną rozsadę sadzimy do gruntu w drugiej połowie maja, po przymrozkach. Wymaga próchniczych, żyznych, przepuszczalnych i szybko nagrzewających się gleb. Na słabszych ziemiach potrzebny jest obornik lub humus.