Częścią jadalną są główki (kolby) liściowe, uzyskane w wyniku pędzenia korzeni zebranych jesienią. Liście mają lekko gorzkawy smak. Zawarta intybina pobudza apetyt i trawienie. Stanowi źródło witamin i soli mineralnych, szczególnie zimą. Wymaga głęboko uprawionej gleby. Korzenie do pędzenia powinny być zdrowe, długości 3-5 cm. Zbiór korzeni przeprowadzamy od września do listopada, przed nastaniem mrozów i przechowujemy. Pędzenie zaczynamy od listopada do wczesnej wiosny. Trwa ono około 4 tygodni i musi przebiegać bez dostępu światła. Od tego zależy smak i wygląd główek. Pędzimy przykrywając korzenie warstwą piasku lub umieszczając w czarnych workach.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć