Roślina wieloletnia. Cechuje się łagodniejszym smakiem od cebuli zwyczajnej. Nie jest wrażliwa na niską temperaturę i lekkie zacienienie. Wymaga gleby żyznej, wilgotnej, starannie przygotowanej. Potrzebuje intensywnego nawożenia organicznego przed siewem oraz mineralnego w trakcie uprawy. Nasiona wysiewamy na rozsadniku lub wprost na miejsce stałe, w ilości 3-4g/m2. Zbiór rozpoczynamy wczesną wiosną , gdy szczypior osiągnie 20-30 cm. Ponowny zbiór jest możliwy po upływie miesiąca. Przeciętny plon szczypiorku 2kg z 1m2. Zabiegi pielęgnacyjne: odchwaszczanie, spulchnianie, nawożenie. Ilość nasion w 1g: 260-450 sztuk.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć