Roślina wieloletnia, uprawiana często jako jednoroczna. Tworzy początkowo ciemnozielony szczypior, a następnie gniazda podłużnie jajowatych cebul o żółtobrązowej łusce, niekiedy z fioletowym odcieniem. Szalotka stanowi doskonałą przyprawę do wielu potraw nadając im delikatny smak. Polecana do uprawy w ogródkach przydomowych i działkowych na szczypior, zbiór pęczkowy lub zbiór dojrzałych cebul. Nasiona wysiewać wczesną wiosną w rzędy co 30 cm. Jesienią otrzymamy pojedyncze cebulki, z których większe przeznacza się do spożycia, a mniejsze stanowią doskonały materiał rozmnożeniowy na następny rok. Szalotka ma niewielkie wymagania klimatyczne. Wymaga gleb średnio zwięzłych, przepuszczalnych, zasobnych w próchnicę.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuj
Więcej informacji
Odrzuć